Menü

Szereplők
Hasonló témák

2012. november 8., csütörtök

SZELLEMVÁROSOK 3-4

http://278270d9.yyv.co

3. A jövő szellemvárosa: San Zhi

Az észak-tajvani San Zhit eredetileg a felső tízezer nyaralóhelyének szánták, ám a futurisztikus üdülőket a gazdagok sohasem vehették birtokukba. A földöntúli hangulatot árasztó falu ugyanis nemcsak hatalmas összegeket emésztett fel, de számos emberéletet is követelt, minek következtében sosem engedték befejezni a projektet.



A tajvaniak szemében San Zhi ma nem más, mint az áldozatok emlékét őrző, hátborzongató épületek egy csoportja az óceán partján - sokak szerint az elhunyt munkások szellemei a mai napig kísértenek a házak között.
Hogy ki a felelős a kudarcért és az áldozatok haláláért, a mai napig rejtély, melyben közrejátszik az is, hogy a tajvani kormány teljes mértékben elhatárolódott a projekttől. San Zhit sosem tervezték befejezni, de lerombolni sem - szerencsétlen dolognak tartják ugyanis megbolygatni a szellemek lakhelyét.

2. A Mitsubishi öröksége: Gunkanjima

Gunkanjikma egyike Japán több mint ötszáz lakatlan szigetének. A szigetet 1890-ben vette meg, és kezdte beépíteni a Mitsubishi abban a reményben, hogy a tenger aljáról jóval több szenet tudnak bányászni, mint a szárazföldön.



A legnagyobb építkezések 1916 körül kezdődtek, az 1960-as évekre pedig már hatalmas lakónegyedek épültek, hogy elszállásolhassák a munkások százait - a népsűrűség ekkorra már megközelítette a kilencszáz főt hektáronként.


Gunkanjima halálát a kőolaj jelentette, mely hamarosan felváltotta a szenet. A szénbányákat országszerte bezárták, a szigetre pedig 1974-ben tettek végleg lakatot - Gunkanjima azóta áll üresen, a japán kormány a megközelítését sem engedélyezi

http://pics.coldline.hu/pics/764399-20121108-StS4gG.jpg

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése