Menü

Szereplők
Hasonló témák

2012. november 6., kedd

DÉMONOK LEÍRÁSA!



Démonok
A démonológia szisztematikus tanulmány a démonokról és a démonokról szóló hitről.


Meghatározás

A démonológia a teológia egy ortodox ága, ami olyan emberfeletti lényekkel foglalkozik, akik nem istenekEz a jóindulatú lények mindkét fajtájával foglalkozik. Azokkal, akiknek nincs hívő körük, vagy csak akkora van, hogy az istenek szintje alatt helyezkednek el, illetve a rosszindulatú lények minden fajtájával. A démonológát, bár gyakran negatív értelmet kap, nem mindig gondolták gonosznak vagy démoninak, mint ahogy egyesek hiszik.

A rosszindulat tulajdonítása a szellemek világának semmi esetre sem egyetemleges. Nyugat-Afrikában hisznek a helyi szellemekben, tisztelik őket és hiszik, hogy ártalmatlanok. A járókelőknek egy csekély felajánlást kell tenniük, ahogyan közelednek a szellem tartózkodási helye felé,de ez csak ideiglenes, a csintalan tettek, mint pl. egy fa rádobása egy járókelőre a bennszülöttek szemében a szellemek azon csoportjának tulajdonítható, akiket Ombuiri-nak hívnak.
A szellemek közül sokat teljesen jóindulatúnak vagy semlegesnek gondolnak.


Természet


Típusok

A démon eredeti értelme Homérosz idejéből való, értelme akkor még jóindulatú volt, de angol név még most is benne tartja a rosszindulat értelmezését. A démonokat, amikor őket szellemeknek tartják, a több típusú szellem közül bármelyik osztályba tartozhatnak, szóval lehet emberi, nem emberi, leválasztható lélek vagy olyan szellemek, akik soha nem laktak testben.  Egy éles megkülönbözetés rajzolódik ki a két osztály, névszerint a Melanesian-ok, a nyugat-afrikaiak és mások között; az arab dzsinn például nem alacsonyítható le a módosított emberi lelkek szintjére, de ugyanakkor ezeket az osztályokat gyakran fogalmazzák meg úgy, hogy képesek azonos eredmények elérésére, pl. betegségek.


Számuk

Néhány társadalom szerint a élet ügyei mind a szellemek irányítása alatt vannak, mindegyik kormányoz egy bizonyos elemet vagy tárgyat és alávetik magukat egy nagyobb szellemnek. A Zoroastrian hit azt tanítja, hogy 3333 démon létezik, valamennyi speciális sötét felelősséggel, mint például háborúk, éhezés, betegség stb…
Van olyan hit, ami hisz a tenger, a föld és az ég szellemeiben, a szélben, a felhőkben, mindenben, ami  a természet maga.  Minden öbölnek a tengerben, minden szigetnek és minden kiemelkedő sziklának van őrző szelleme. Minden, ami potenciálisan rosszindulatú, az természetfeletti. Koreában számtalan démon él, megtöltik a háztartási eszközöket és jelen vannak mindenhol. Utazókat kísérnek el mindenhová, keresve helyüket az elemek között.

Az ősi Babilonban, a démonológiának befolyása volt az élet legtöbb földi elemére is, a jelentéktelen bosszúságtól, a szeretet és a gyűlölet érzéseire is. A mai Egyiptomban hisznek a mindenütt jelenlévő jinnben.

Görög filozófusok, mint pl. Porphyry, akiket Platonizmussal vádoltak és a Keresztény egyház papjai úgy tartották, hogy a világot szellemek árasztották el, az utóbbiak pedig továbbvitték azt a hitet, hogy a démonok megkapták a szükséges imádatot, amit a pogány isteneknek szántak.


Görög démonológia

Az ókori görögöknél a démonok, mint a főistenek kísérői, szolgái jelennek meg, s mint ilyenek külön egyéniséget s nevet kapnak (pl. Deimosz és Phobosz Arész mellett), részint pedig egyes emberekhez (népekhez is) vannak kirendelve, s azokat kísérik születésűktől kezdve halálukig. Majd úgy képzelik, hogy minden embernek lehet jó és rossz démonja majd hogy azon egy démon tesz jót és rosszat. Ilyen démon híres példája Szókratész daimonionja, akinek szavát hallja s aki őt mindig a rossztól megóvja. Az újplatonikusok rendszerében a démonok fontos helyet foglalnak el, alsó istenségek, kik istenek s emberek közt közvetítenek s az isteni parancsokat hajtanak végre.


Keresztény démonológia

A keresztény démonológia egy tanulmány a démonokról, elsősorban keresztény szempontból. Elsősorban a Biblián alapul (Ószövetség és Újszövetség). Ezeknek a szentírásoknak az exegézise a korai keresztény filozófusok és remeték szentírásai, hagyományokból, legendákból és más hitekből olvadtak össze.
A korai kereszténység óta a démonológia a démonok egyszerű elfogadásából egy összetett tanulmányba fejlődött ki, amely egyre nőtt az eredeti ötletektől, valamint azoktól a tézisektől,  amit átvettek a zsidó démonológiából és a keresztény szentírásokból. Keresztény démonológiát tanulnak a római katolikus egyházon belül is, bár néhány másik keresztény egyház sem tagadja a démonok létezését. Mind a keresztény teológia, mind pedig a keresztény démonológia összhangban van abban a kijelentésében, hogy minden gonoszságot Isten engedélyével okoznak a démonok, küldetésük Istent szolgálni. Például Jób könyvében.

A jelenések könyve szerint (Jel. 12:9: Levetették a nagy sárkányt, az ősi kígyót, aki maga az ördög, a sátán, aki tévútra vezeti az egész világot. A földre vetették, s vele együtt letaszították angyalait is.) a démonok azok az angyalok, akik a sátánnal együtt kiestek a mennyországból, amikor a sátán, vagyis Lucifer úgy döntött, hogy fellázad  Isten ellen. 1273-ban  Tusculum püspüke úgy vélte, hogy 133.306.668 angyal esett le a menyből 9 nap alatt, ezt később (kb, 1460-ban) Alphonso de Spina is így vélte.


A démonok természete

Keresztény hagyományok szerint a démonok hasonlóak az angyalokhoz, spirituális lények, változhatatlanok és örökkévalóak. A démonok nem mindentudóak, de mindegyiknek van valamilyen speciális tudása (néha egy, néha több mint egy). A hatalmuk arra van korlátozva, amit Isten megenged nekik, tehát nem mindenhatóak.  Nincs referencia arról, hogy mindenütt jelenlévők, úgyhogy mindeddig nem világos, hogy tudnak-e  ugyanabban az időben különböző helyeken jelen lenni. De a boszorkányszombat tradíciója két következtetést enged meg: bármelyik démon egyszerre több helyen jelen tud lenni vagy küldöttet küld a saját nevében.  Ami biztosan leszögezhető, hogy rosszindulatúak,  valamint a Biblia néhány utalásából arra következtethetünk, hogy ők nem tudnak mindenütt jelen lenni.


Viselkedés

A keresztény démonológia kijelenti, hogy a démonok küldetése leginkább az, hogy az embereket bűnre kell csábítaniuk azért, hogy teszteljék Istenbe vetett hitük. A keresztény hagyomány úgy tartja, hogy a kísértések három forrásból származnak: a világ, a hús és az ördög.  A démonoknak kötelessége, hogy megbüntessék azoknak az embereknek a lelkét, akik bűnben haltak meg,  és a lelkeket a pokolban kell kínozniuk.


Démoni erők

A démoni természetfeletti hatalmakról azt hiszik, hogy képesek a pszichokinézisre, a pyrokinézisre, a levitációra, a jövőbe látásra, a telepátiára,  képesek megrontani a szellemeket, képesek átkokra, az állatok és az időjárás irányítására, képesek alkut kötni. A  démook különböző változatokat használnak, a hatalmuk különböző kombinációjával képesek demoralizálni, zűrzavart okozni  és összezavarni az áldozatot  vagy a démoni érdeklődés tárgyává válni.  Sok ilyen démoni támadás időtartama, hatása és kiterjedése csökkenhet Isten által.

A démonok hisznek abban, hogy hatalmuk van a fizikailag vagy szellemileg megsebzett emberek felett, de csak azokon a határokon belül, amit Isten megenged nekik. A démonok bármi anyagit képesek megsemmisíteni a földön,  de az ő természetfeletti hatalmuk kisebb, alsóbbrendűbb Isten hatalmánál. Isten a saját hatalmával képes bármilyen démoni hatást megsemmisíteni vagy törölni,  bármit, amit a démon segítségül hív.  A démonoknak engedélyt adnak, hogy pereket idézzenek elő, teszteljék őket, csábítsák az embereket hatalmuk segítségével, hogy késztessék az embereket arra, hogy néha bizonyítsák a hitüket. Gyakran mondják,  hogy a démonok negatív érzelmeket hoznak, pusztításig rombolnak, amit káosz követ és békét tör meg.


Megjelenés

Miközben említik megjelenésüket, a démonok képesek felvenni bármilyen megjelenést, képesek megjelenni angyali fényben is. Mindazonáltal leginkább csúnya és szörnyű lényként írják le őket általában. Ezek a leírások sok híres festőt is megihlettek, pl. Luca Signorelli, Francisco Goya is készített festményeket, rajzokat ezen leírások alapján.
Nicolas Remy szerint a démonok alakja tökéletlen, amire azokból a leírásokból következtetett, amit a vádolt személyek adtak kikérdezésük során a boszorkányperek alatt:
„… ez bebizonyítja, hogy Isten szeretete mennyire csodálatos  még a legtöbb nyomorult ember felé is, a démonok soha nem tudnak tökéletesen felvenni egy emberi alakot, tehát a legtöbb hülye ember képes arra, hogy felismerje őket.”


Okkult démonológia

Az okkult varázslat grimoárjai azok a kötetek, amelyek a démonológia ezen verziójának tanát tartalmazzák, valamint utasításokat arra, hogy hogyan lehet megidézni a démonokat. A szertartások praktikái  segítségével próbálnak démonoknak parancsolni és korlátozni őket, miközben néha Abramelin könyvét vagy a Goetia-t használják. A démonok gyakran ugyanazok, akiket a keresztény démonológiában is említettek.  A praktikák használói nem szükségszerűen imádják a démonokat,  arra törekednek, hogy használják őket, hogy elérhessék céljaikat.
Az okkult démonológia  másfajta követői  imádják a démonokat, vallásuknak tekintik. Nagyon tiszteletlennek tartják azokat a módszereket, amelyeket a többiek követnek pl. a Goetia használata. Úgy vélik, hogy ez tiszteletlenség a démonokkal szemben és ugyanakkor veszélyes lehet arra, aki ezekkel a módszerekkel él. Helyette több fajta imát használnak, varázslatokat és szertartásokat hajtanak végre, miközben a démonok segítségét kérik.


Iszlám démonológia

Az iszlámban az ördög Iblis, (Sátán vagy Lucifer a kereszténységben) nem angyal volt,  hanem jinn.  (Az emberek a földből lettek, az angyalok a fényből, a jinn pedig a tűzből). A jinn nem szükségszerűen gonosz, olyanok mint az emberek ebből a szempontból, lehetnek jótevők, de lehetnek bűnösök is.


A buddhizmus és a hinduizmus démonológiája

A buddhizmus néhány ága megerősíti a pokol létezését, amit benépesítettek az olyan démonok, akik bűnösöket kínoznak és ráveszik a halandókat, hogy vétkezzenek vagy arra törekednek, hogy egy démonnal keresztezzék a megvilágosodásukat, a démonok vezetője Mara.  Ezekről a démonokról úgy vélik, hogy a szellemi akadályok ábrázolásai. A hinduizmus tartalmazza az istenei és különféle ellenfelei közötti küzdelmek hagyományait, például Indra küzdelmét Vritrával.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése