Menü

Szereplők
Hasonló témák

2012. november 6., kedd

IGAZ TÖRTÉNETEK SZELLEMEKRŐL!

http://68820a23.yyv.cohttp://2cbfd239.yyv.co

Szellemek
A szellem egy halott személy nem testi megnyilvánulása (ritkán állaté vagy járműé). Gyakran úgy gondolják, hogy a szellem egy megnyilatkozás vagy egy személy lelke, aki halála után a Földön maradt. A hiedelmek szerint, a szellem az elhunyt személy személyisége lehet, és nem köthető közvetlenül a lélekhez .




Hiedelmek:





A szellemeket gyakran festik le emberi méretűként és emberi alakként (bár néhányan említenek állati szellemeket is), de jellemző leírásuk: ködös, ezüstös, áttetsző, emberhe hasonló, nagy, ijesztő vagy ködhöz hasonló. A parapszichológusok megemlítik, hogy a szellemek és hasonló lények ectoplasmát hagynak maga után. A szellemeknek nincs fizikai testük, mint az emberi lényeknek, csak asztráltestük van. Néha nem láthatóak szabad szemmel, de érzékelhetőek olyan jelenségek, amik nem magyarázhatóak természetes magyarázattal, pl. tárgyak mozgása, dobálása, fény pislákolása, zajok.

Nyugaton, akik hisznek a szellemekben, úgy tartják, hogy a szellemek olyan lelkek, akik nem találnak pihenést haláluk után és emiatt maradnak a Földön. Általában azoknak a lelkei, akiknek befejezetlen ügyük maradt nyitva, például egy áldozat, aki a halála után keres igazságot vagy bosszút. A bűnözők lelkei meg azért maradnak, hogy elkerüljék a purgatóriumot vagy a poklot.  Helyenként úgy tartják, hogy a szellemek a Pokol tornácán, vagy a Purgatóriumban  tartózkodnak. Habár ezt a nézetet néhány katolikus teológus javasolta, a katolikus egyház  katetizmusa alapján már nem hisznek benne. Érdemes megjegyezni, hogy amíg a főbb protestánsok és evangélikusok hisznek a hercegségek  létezésében, a szellemekben (a halottak spirituális manifesztálódása) nem hisznek, és a  démonok tetteinek tulajdonítják az erőszakosabb szellemek, pl. a Kopogtató szellem  cselekedeteit.

Néhány szellemkutatással foglalkozó a szellemek lehetőségét tudományosabb szempontból közelíti meg, arra törekszenek, hogy korrelációkat és okozati kapcsolatokat találjanak a rögzíthető jelenségek és a szellemek feltételezett jelenléte között. Azok, akik követik ezt a példát, gyakran azt hiszik, hogy a szellemek nem ténylegesen testetlen lelkek vagy szellemek, sokkal inkább a lelkierő benyomásai, ami az ottmaradt elhunyt (vagy nagyonritka ügyben még élő) személy. Traumás eseményeket vetítenek ki (gyilkosság, öngylkosság), amely azt okozza, hogy a szellemi energiát kibocsátják a világba, ahol olyan emberek tapasztalhatják ezt meg, akik érzékenyek a szellemek jelenlétére. Ez a fajta gondolkodásmód ugyanabba természetfeletti, megmagyarázhatlan kategóriába helyezi a szellemeket, mint a kopogó szellem/telekinézis, az ESP (Extraszenzoriális percepció, azaz érzékszerveken kívüli érzékelés)  és a telepátia. Az ilyen jellegű teóriák gyakran ütköznek nehézségbe azoknak a szellemeknek a megmagyarázásával kapcsolatban, akik érzőnek bizonyulnak mint pl. azok, akik válaszolnak, ha kérdezik őket vagy reagálnak az emberek bizonyos cselekedeteire. Mindazonáltal lehetséges lehet, hogy egy halott ember lelke annyira beleivódik egy környezetbe, hogy a gondolkodás vagy önállóság valószínűségét kelti.

Ázsiai kultúrákban, például Kínában sokan hisznek a reinkarnációban. Ők úgy vélik, hogy a szellemek azok a lelkek, akik megtagadták, hogy "újrahasznosítsák" őket, mert még befejezetlen ügyük van, hasonlóan a nyugati hiedelmekhez. Az ördögűzés segíthet a szellemekben abban, hogy tovább álljanak vagy reinkarnálódjanak. Kínai hagyományok szerint a szellem halhatatlanná tud válni, félistenné is, a pokolba is kerülhet és szenvedhet az örökkévalóságig vagy ismét meghalhat  és a "szellemek szelleme" lehet. A kíniaiak abban is hiszenk, hogy néhány szellem, különösen azok, akik megfulladtak, embereket ölnek azért, hogy  ellopják tőlük a reinkarnációhoz való jogaikat. Szintén kínában, különösen a Guangzhou-tartományban a kínai emberek megtartják őseiknek a Halottak napjának kínai verzióját.  A rituálé abból áll, hogy Hell Bank Notes-t (Kínai halotti (pokol) pénzek) és egyéb papír mashé-ból készült luxuscikkeket égetnek el, valamint háromszor bort locsolnok a sírra és ételt hagynak ott. Egy régebbi rituálé a családnak szól, hogy elő kell készíteniük egy nagy ünnepséget a halott rokonuk "hazatérése" alkalmából.

Mind keleten, mint pedig nyugaton megosztanak néhány alapvető hittételt a szellemekről. A szellemek vándorolhatnak olyan helyek között, ahol éltek vagy ahol meghaltak. Az ilyen helyeket kísértetjárta helynek hívják, ha a szellemek több helyen mozognak, azt pedig kísértetjárásként ismerik. Gyakran hordják azt a ruházatot, amiben utoljára látták őket élve.



Figyelemreméltó szellemek

A kísértet történetek jóval Krisztus születése előttről származnak. Talán az egyik legrégebbi szellem észlelés Athénban, Görögországban volt. A fiatalabbik Pliny (c.63 - 113 Kr.u.) leírta egy Sura-hoz írt levelében [3]: Athenodoros Cananites (c.74 Kr.e. – 7 Kr.u.), egy sztoikus filozófus úgy döntött, kibérel egy hosszú, athéni házat, hogy utánajtjon egy szóbeszédnek, mely szerint kísértet járta. Athenodoros letáborozott a háznál éjszaka és végül megjelnt egy zilált, idős kísértet, akinek kezei lábai láncokkal voltak összekötve. A szellem intett neki, hogy kövesse őt, Athenodoros követte a szellemet, de az hamarosan eltűnt. A filozófus megjelölte a helyet, ahol az öregember eltűnt és a következő nap elkezdtek ott ásni. Álltólag megtalálták az ember megbilincselt csontjait, majd egy megfelelő temetés után a szellemjárások abbamaradtak.

Valószínű, hogy híresztelések szerint a londoni Tower az a hely, ahol a legtöbb szellem kísért:

Boleyn Anna fejetlen szelleme
Thomas Becket szelleme
V. Edward király szelleme és Richard of Shrewsbury szelleme, aki az első hercege volt Yorknak, a mai napig a Tower hercegei
Lady Jane Grey szelleme
Sir Walter Raleigh szelleme
Warren Hasting szelleme
Több másik szellemről is mondják, hogy a Tower az otthonuk, katonák képzeletbeli csapatai jelennek meg ott, valamint egy gyászoló hölgy arc nélkül.

York és Derby városa szintén Angliában arról híres, hogy a kísérteties megnyilvánulások központja, ebből következően mindkét város mérhetetlen módon gyarapodik a "szellemturné-iparágnak" köszönhetően. Sok régi épületnek köszönheti azt Anglia, hogy hírneve alapján a leginkább kísértett ország a világon. Az, hogy ez az épületek kora miatt van vagy amiatt, hogy sok épületben még mindig laknak, vitatható.


Raynham Hall Barna hölgye





Raynham Hall Barna hölgyét az évek során jónéhány alkalommal látták. A barna brokátruhája miatt nevezik Barna hölgynek. A szellemet gyakran látják, ahogy bejárja Raynham Hall termeit és lépcsőházt. 1849-ben Loftus polgármester és barátja, Hawkins látták az egyik éjjel, amikor aludni tértek.  Mindketten látták a nőt és meghökkentette őket az ódivatú ruházat, amit a nő hordott. Másnap a polgármesternek szerencséje volt, hogy lássa még egyszer az alakot, akkor vette észre a szellem üres szemgödreit is. Az incidens azt eredményezte, hogy a személyzet több tagja lemondott ésa helyi detektívek teljes vizsgálatot végeztek Raynham Hall-ban.

Biggin Hill-ben (London, Anglia) szintén több kísértetet jelentettek, ami valószínűen annak köszönhető, ohgy sokáig a II. világhárobú légitámaszpontja volt.

A Fehér Házban Washingtonban látták Abraham Lincoln szellemét és még néhány más szellemet is.

Caligula szelleméről azt mondták, hogy kísérti Róma Lamian Kertjét, ahol a testét sietve eltemették gyilkossága után.

Alcatraz, a korábbi börtönsziget San Francisco partja mellett szintén sok szellemnek nyújt otthont. Szóbeszédek szerint azon rabok szellemei kísértenek ott, akik a börtönben haltak meg.

Athént (Ohio állam) hívják Amerika leginkább kísértett helyének és híres arról, hoyg rengeteg kísértet "él" ott. Az egyik mondvacsinált állítás szerint, ha a temetőben 5 (más verzió szerint 10) sírkövet összekötünk, az kiad egy pentagrammot. Ez valójában nem igaz.

Az Ohio Egyetem sok okból kifolyólag független ettől az állítástól, a leginkább kísértet járta kampusznak tartják, mivel korábban állami kórház üzemelt az épületben (Athén város Állami elmegyógyintézete).

New Orleans-t néha amerika legkísértetebb városának nevezik, számos szellemről tettek már jelentést, főleg a város francia negyedében. New Orleans szellemei főleg 18. századi kalózokból állnak, akik átkísértették az egész 20. századot.

A Queen Mary óceánjáró, amely véglegesen a kaliforniai Long Beach-en horgonyoz, arról híres, hogy több szellem is kísérti. A legutóbbi vizsgálatok nem bizonyították be bármilyen szellem jelenlétét és a jelenségek legnagyobb részét a hajó alapvető mechanikus működésének tulajdonították.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése