Menü

Szereplők
Hasonló témák

2012. november 8., csütörtök

http://8031c1d2.yyv.co

3. SS Valencia

Az amerikai gőzös tragédiája az egyik legsúlyosabb szerencsétlenség, amely személyszállító hajóval történt a történelemben. Az SS Valencia 1882-ben "született" Philadelphiában, és 24 év adatott meg neki a hullámok hátán. A gőzhajó ugyanis 1906. január 22-én éjszaka az erős szélben és viharban a kanadai Vancouver-szigetnél zátonyra futott.




Amikor kialudtak a fények a fedélzeten, az utasok pánikba estek és a mentőcsónakokhoz rohantak. A kapitány határozott parancsa ellenére a hét csónakból hatot vízre is bocsátottak. A menekülő utasok azonban nem jutottak messzire a viharos óceánban, nem messze a baleset helyszínétől a csónakok a vízbe vesztek. Az SS Valencia 36 óra múlva elsüllyedt, a fedélzeten tartózkodó 173 emberből 136-an meghaltak azon a viharos éjszakán.  Néhány hónappal később kelt szárnyra az első kísértethistória a gőzhajóról, vagyis az egyik mentőcsónakról. Egy halász vette észre a sodródó csónakot, amelyben nyolc csontváz feküdt... 27 évvel később, 1933-ban a mentőhajót ismét megtalálták, ráadásul kiváló állapotban, szinte sértetlen festéséről pedig azonnal felismerték, hogy a Valenciáról való - ma a Victoriai Brit Columbiai Hajózási Múzeumban látható.
4. Carroll A. Deering A Carroll A. Deering egy kereskedelmi hajó volt, amely Új-Anglia és Brazília között szelte a tengeri mérföldeket. Utolsó útjára Maine felé Rio de Janeiróból indult 1920. december 2-án, miután kipakolta a rakományát. 1921. január 31-én azonban a parti őrség bukkant a sérült ötárbócosra Cape Hatterasnál, Észak-Karolinában egy homokpadra futva - 600 kilométernyire a hajózási útvonalától. A fedélzeten csak két macskát találtak a matrózok, az étel a konyhában elkészítve, az asztalok a legénységnek megterítve, de az embereknek semmi nyoma. A Carroll A. Deering személyzetének eltűnéséről több legenda is szárnyra kapott: például, hogy kalózok támadták meg a vitorlást, hurrikán csapott le a szkúnerre vagy fellázadt a legénység a kapitány ellen. De az igazságra eddig még nem derült fény. http://22c95ae9.yyv.co

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése