Menü

Szereplők
Hasonló témák

2012. november 8., csütörtök

KÍSÉRTET HAJÓK 5-6

http://b65e224e.yyv.co

5. Baychimo

A Baychimót 1914-ben építették Svédországban a Hudson's Bay Company számára. Az 1322 tonnás gőzhajó Kanada és Alaszka között szállított árut. 1931. október 1-jén azonban lecsapott a korai tél a hajóra, és a jég körbezárta a gőzöst. Két nap után ugyan a Baychimo kiszabadult a jégtáblák közül, de egy hét múlva megint a tél fogságába került.


hirdetés

A hajózási társaság ekkor repülőgépeket küldött a teherszállító keresésére és a 22 fős legénység evakuálására, de 15-en a gőzös közelében egy faházban maradtak inkább, hogy megvárják a hóvihar elvonulását és a tél végét. Mire azonban az időjárás kegyesebbre fordult, a hajó eltűnt és csak néhány hónappal később 480 kilométerrel messzebb találták meg. 1933 márciusában néhány bátor inuit a Baychimo fedélzetére merészkedett, de tettük túl vakmerőnek bizonyult, mert egy semmiből lecsapó hóvihar 10 napra a hajóra zárta őket... Azóta a kísértetgőzöst többen látni vélték, utoljára 1969 májusában bukkant fel Alaszka közelében a gőzhajó. 2006-ban az alaszkai kormány csapatokat küldött a Baychimo megtalálására, de sem a légi, sem a vízi felderítők nem jártak sikerrel.


6. SS Ourang Medan

1947 júniusában, más források szerint 1948 februárjában, Malacca közelében a City of Baltimore és a Silver Star nevű hajók vették a holland SS Ourang Medan vészhívását. Az üzenet a teherhajó rádiósától érkezett: "A kapitány és a személyzet is halott..." Majd egy sor érthetetlen Morse-jel után a segélykérő üzenet így zárult: "Meghalok...". A bajba került hajóhoz a Silver Star volt a legközelebb, és a gőzhajó keresésére indult.


Az Ourang Medan fedélzetére lépő matrózoknak rémisztő látvány tárult a szemük elé: mindenhol halottak hevertek, testük már oszlásnak indult. Amikor el akarták vontatni a szellemhajót, a motortérben hirtelen tűz ütött ki, az Ourang Medan pedig gyorsan elsüllyedt. A rejtélyes hajó története tele van titokkal. A baleset idején ugyanis Hollandiában nem volt ezen a néven hajó regisztrálva, így nem kizárt, hogy egy csempészhajó volt. Elképzelések szerint a gőzhajó ciánkálit és nitroglicerint szállított, ez végzett a legénységgel és ez okozta a robbanást.

http://9f40198c.yyv.co

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése