Menü

Szereplők
Hasonló témák

2012. november 6., kedd

ANGYALOK!

http://4f1f8da2.yyv.cohttp://f404c099.yyv.co

Angyalok
A Bibliában az angyalok Isten küldöttei. A jó angyalok Isten akaratát adják hírül az embereknek és segítenek rajtuk. A Biblia szerint Isten teremtményei az angyalok, tiszteletüket nem szabad eltúlozni. Az angyalok erejükre és hatalmukra nézve magasabbrendűek az embernél.


Maga a Sátán is angyal volt, de fellázadt Isten ellen, emiatt egy mennyei háború veszteseként letaszíttatott a mennyből.


Eredet





Az angyalok a zoroasztriánus (perzsa), zsidó, keresztény és iszlám hitvilágban szerepelnek, de vannak előzményeik a pogány hitekben is.
Az angyali világot, a mennyországot, először a perzsák kezdték hierarchikusnak tekinteni.
Az angyalok héber és arám megnevezése maleach, amely hírnököt, hírvivőt, követet, küldöttet jelent magyarul. Ez a szó összesen 213 alkalommal fordul elő az Ószövetségben (Angyalok jelennek meg Ábrahám előtt, hogy fia születését megjövendöljék, akárcsak Lótnál, hogy kimentsék Szodomából, Az Újszövetség szerint Jézus születésekor angyalok jelennek meg a pásztoroknak). Ugyanez görögül αγγελος, angelosz (hírnök), latinul angelus.
Az angyalokkal foglalkozó keresztény teológiai diszciplína, az angelológia szerint az angyaloknak nincs nemük, a zsidó hagyomány viszont hímneműeknek tartja őket.
A Biblia szerint az angyalok teremtett, de a jövőt tekintve örökké létező, megsemmisíthetetlen, természetfölötti, szellemi lények, akik Istenhez és az emberekhez hasonlóan személyiséggel, vagyis intelligenciával, a beszédre való képességgel, érzelmekkel, akarattal és öntudattal rendelkeznek; szellemi testük van, képesek testben megjelenni a földi Angyalok

Vannak jó, illetve gonosz angyalok; életterüket tekintve pedig a menny és az ég különböző szintjein kívül a Föld felszínén és a Föld mélyében is megtalálhatók. Számuk meghaladhatja a százmilliót, ám a pontos adatot a Biblia nem közli velünk.
Az angyalok általános állapotukban az emberek számára láthatatlan szellemi lények. A Biblia ugyanakkor rengeteg olyan eseményről számol be, amikor kiléptek ebből az elrejtettségből, és valamilyen formában megmutatkoztak embereknek (epifánia: megjelenés, „felbukkanás”). Ez többféleképpen történhet: megmutathatja magát az angyal abban a szellemi dicsőségben és erőben, amely valóságosan sajátja; vagy kiüresítheti magát ebből, és egészen összetéveszthető módon emberként is megjelenhet. Válhat széllé vagy tűzzé is.


A Szentírás négy főangyal nevét nyilatkoztatja ki: Michaélt (Mihály), Gabriélt (Gábriel) és Rafaelt. Némelyek ide sorolják, Lucifert (Hélél ben Sáchárt), aki elbukott, és a gonosz angyalok vezetőjeként Sátánná lett. A Biblia utal arra, hogy az angyalok egyharmadát rántotta magával a lázadásba. Megjegyzendő, hogy Rafael arkangyal Tóbiás könyvében szerepel, mely nem szerepel a zsidó illetve protestáns kánonban.

A nevük jelentése:
Michaél: „Ki olyan, mint Isten?”
Gabriél: „Isten hőse” (Innen a mai Gábor név jelentése is: Isten hőse, Isten bajnoka)
Hélél ben Sáchár: Ragyogó / Fénylő / Dicsérő, Hajnal fia ; Ezt a héber nevet (Ézs 14:12) fordították le a Szeptuaginta készítői Heószforosznak, azaz Hajnalcsillagnak, ennek latin fordítása pedig a Lucifer név (mindkettő Fényhordozót jelent). Lucifer lázadása és bukása után új nevet kapott: Sátán, görögül Diabolosz.
Sátán: Vádló, Rágalmazó, Ellenálló, Ellenség


Az angyalok feladata

A Biblia szerint az angyalok szolgáló szellemi lények, akiket Isten arra teremtett, hogy az ő akaratának engedelmeskedjenek. Az Úr angyalainak feladata: Isten dicsérete és imádata, parancsolatainak végrehajtása, isteni üzenetek továbbítása, hívő emberek szolgálata, különösen a gyermekek képviselete, védelme. Közreműködnek Isten terveinek és ígéreteinek megvalósításában (például a megváltás hirdetése, az ellenséges erők ellen való harc Isten népének oldalán, Isten ítéletének végrehajtása).


Angyalok a művészetben





A művészek szívesen ábrázolták az angyalokat hol meztelen pufók fiúgyermekként, "angyalkaként", hol pedig félelmetes külsejű szárnyas emberi lényként. Ezeknek a képzőművészeti alkotásoknak semmi közük a bibliai leírásokhoz: az angyalok bibliai leírása többnyire a Bibliát körülvevő pogány világ hiedelmeit fogalmazza meg.



Az angyali rendek

A katolikus hagyomány szerint

Az egyházi hagyomány szerint a kilenc angyali rend három hierarchiába sorolható.
•    I. hierarchia: szeráfok, kerubok és trónusok. Ők állnak Istenhez a legközelebb;
•    II. hierarchia: uralmak, erők és hatalmasságok. Ők közvetítenek az első és harmadik hierarchia között.
•    III. hierarchia: fejedelemségek (az uralkodók, törzsek, népek békéjére felügyelnek), arkangyalok (főangyalok), és őrzőangyalok. Az utóbbiak a mindennapi élet során segítik az embereket. Ők állnak legközelebb az emberekhez, és ők közvetítik Isten parancsait.

Az Urantia mozgalom követői szerint

Az Urantia Könyv szerzői részletesen foglalkoznak az angyalokkal. Az angyalok helyére, szerepére a „nagy világegyetemben” egyebek mellett a következőképpen utalnak: „A Végtelen Szellem személyiségeinek három külön rendje van. A szenvedélyes apostol erre gondolt, amikor Jézusról azt írta, hogy ‚annak, aki a mennybe ment és az Isten jobbján áll, angyalok és hatóságok és hatalmak adattak’. Az angyalok az idő segédkező szellemei; a hatóságok a tér hírvivő seregei; a hatalmak pedig a Végtelen Szellem felsőbb személyiségei.” (p.418) A szerzők szerint „[a]z angyalok a teljes tér evolúciós és felemelkedő, sajátakaratú teremtményeinek segédkező-szellemi társai (...).” (p.285) A könyv szerzői a „nagy világegyetem” segédkező szellemeit a következőképpen osztályozzák:
1.    Szupernáfok.
2.    Szekonáfok.
3.    Terciáfok.
4.    Omniáfok.
5.    Szeráfok.
6.    Kerubok és Szanóbok.
7.    Köztes Teremtmények.


A szerzők a „köztes teremtményeket” nem tekintik a szigorú értelemben vett angyali rendbe tartozóknak, az osztályozásban mégis szerepeltetik, mert állításuk szerint gyakran egy működési csoportot alkotnak a segédkező szellemekkel.

A bolygó felügyeletét ellátó főszeráfok tizenkét testületének működési rendjébe tartozónak tekintik a következőket:

1.    A korszakos angyalok.
2.    A fejlődés angyalai.
3.    A vallási őrangyalok. (Az „egyházak angyalai”)
4.    A nemzetlét angyalai. (A „harsonák angyalai”)
5.    A fajok angyalai.
6.    A jövő angyalai.
7.    A megvilágosodás angyalai.
8.    Az egészség angyalai.
9.    Az otthon szeráfjai.
10.    Az ipar angyalai.
11.    A kikapcsolódás angyalai.
12.    Az emberfeletti szolgálat angyalai. (Az angyalok angyalai)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése